Om oss

Jag Ann Carlsson har under hela min uppväxt och under mitt vuxna liv tillsammans med min man omgivit mig med hundar. Jag har själv inte varit aktiv på tävlingsbanan. Min stora passion är fysisk träning i olika former. Detta kommer hundarna till del i form av promenader mm. Sedan ett par år tillbaks står jag som ensam tecknare för kenneln. Som stöd och hjälp med detta arbete har jag min man som är behjälplig med diverse uppgifter som beskrivs nedan.

Jag Leif Carlsson född 1949 i metropolen Vårgårda . Vid tio års ålder kom den första hunden in i mitt liv efter kraftig bearbetning av min far. Önskemålet var en Boxer, resultatet blev en Drever. Efter några år försökte jag med begränsad framgång utföra diverse dressyrövningar med detta djur. Min far som observerade detta uppmanade mig att omgående upphöra med detta då jag riskerade att förstöra hans jakthund.
Ytterligare en drever passerade revy.

1968 började jag min yrkesbana som Polis. 1975 lyckades jag att bli antagen som hundförare. Jag tilldelades en helsvart schäferhund vid namn Beppe. Denna individ hade knappast passerat dagens L-test. Han lyckades ändå bli nordisk mästare för polishundar och kom att stå för ett antal lyckade tjänsteingripande. Med denna hund grundlades mitt tävlingsintresse. Parallellt med tjänstehundsarbetet har jag också under hela denna tid varit aktiv på tävlings sidan inom Sbk. Ytterligare två Schäfrar avlöste den första. Nr två, Hedeforsens Apache vilken blev svensk och nordisk polismästare och gjorde även en civil SM start i skyddshundsgruppen. Apache blev en mycket duktig tjänstehund och var en av de första som i modern tid tränades till att utföra spår på hårt underlag inom polisen efter influenser från England via Norge.

Nr tre, Passat Ali vilken visade sig vara en dr Jekyll and mr Hyde. Utförde lydnads och spårarbete med stort lugn och noggrannhet. I skydds och sök situationer påminde han mer om en terrier i Schäferkostym. Detta blev en effektiv tjänstehund och blev SM vinnare 3 gånger inom polisen. Även denna hund gjorde en Civil SM start i skyddshundsgruppen.

Kennelns historia

1990 kom den första Mallen in hos familjen Carlsson. Efter diverse detektivarbete hamnade jag hos Erling och Aud Toften i Norge med kennelnamnet Zagal. Jag förklarade mitt önskemål och de var genast med på noterna. Mitt mål var att hitta en individ som både höll måttet för civilt tävlande och tjänstebruk. Den första som prövades var Zagals Mack-Aber. Detta var en mix av bruks och utställningslinjer.
Mack blev aldrig någon begåvning som arbetshund. Vi beslutade tillsammans med uppfödarna att placera honom som familjehund. Samma år importerades tiken Naicha des deux Pottois. Detta var den första tik av arbetslinjer som importerats till norden.
Jag såg genast att det var en helt annan potential i detta djur. Jag bestämde mig för att pröva en valp efter henne. Denna Valp blev Zagals Puch.
Denna hund kom att ge mig många nya upplevelser. Han var mycket balanserad och svarade mycket snabbt på dressyr. Så småningom tog vi oss upp i elitklass skydd och skrapade ihop ett tiotal cert och Puch blev Sveriges första brukschampion i skyddshundsgruppen av denna ras och gjorde två starter i skyddshundsgruppen på civila SM. 1992 utbildade jag honom som förevisningshund på ID-sök. Rikspolisstyrelsen visade intresse för detta och vi arbetade på heltid under ett halvt år med verksamheten. Meningen var att det skulle startas en avdelning för denna verksamhet i Sverige. Vi hann dock byta Rikspolischef vilken lade detta på is och där ligger det ännu. De sista tre åren övergick Puck till att bli tjänstehund inom polisen.
Zagals kennel kom att betyda mycket för oss och Aud och Erling blev även nära vänner till oss. Tyvärr gick Erling alldeles för tidigt bort för två år sedan och lämnade ett stort tomrum efter sig. Aud finns fortfarande i vår vänkrets.
Relativt snart fick vi även till ett samarbete med kennel Nangijala och Emte Jahnsen. Tyvärr har Emte valt avsluta sitt avelsarbete, även detta lämnar tomhet efter sig
Tillsammans importerade vi tiken Pamh dräktig från Belgien. Två av sönerna i denna kull som föddes hos oss i Sverige blev Nordiska mästare inom polisen, Nitro och Nitrolit.
Nitro blev även civil nordisk mästare och 2:a på civila SM och vann även ett polis SM.
Nästa steg blev en tik från Zagal nämligen Yma kallad Ida. Dessa två tikar kom att bli basen i vår avel. Yma lämnade bl.a. Stig med föraren Anders Bjönnäs vilken blev tvåfaldig Norsk mästare i Spår, Säpo vilken blev tvåfaldig Svensk mästare i IPO med sin Matte Lena Eliasson. En av Ymas valpar Olivia lämnade framgångsrika avkommor efter sig. En av dem var Lei-Anns Ture med föraren Sverker Lindblad, Lei-Anns Viska med föraren Marianne Nilsson vilka blev svenska mästare i Sök 07 samt Ville med Peter Svärdfält, Svenska mästare inom polisen.
Några kennlar som startat sin avel med våra hundar som bas är: Lindjax, Ullhedens malinoisdel, Foggens samt Segervittrings kennel.
Det finns mycket mer att utveckla men jag väljer att stanna här.

För två år sedan ansåg min arbetsgivare att min bisyssla ej var förenlig med mitt arbete därför valde jag att träda ur vår kennel. Jag stöttar dock min hustru med hjälp och råd, som att sköta dressyr och fostran av djuren, all skötsel, råd och anvisningar i avelsarbetet mm.

Avelsmål: En fungerande arbetshund vilken skall fungera till såväl tjänst som tävling samt att vara familjehund.